Je wil natuurlijk zo goed mogelijk gevonden worden op Google. Naast een goede website die is geoptimaliseerd op vindbaarheid, is het aanmaken van een Google Mijn Bedrijf profiel een slimme zet. En hierbij is het zoals met alles; als je het doet, doe het dan goed. Daarom vertellen we je in dit artikel stap voor stap hoe je Google Mijn Bedrijf kan inzetten om de vindbaarheid van je bedrijf te vergroten. Een sterke, gratis toevoeging op jouw online marketingstrategie!

Wat is Google Mijn Bedrijf

Google Mijn Bedrijf is een gratis dienst van Google die zichtbaar is in de Google zoekresultaten en in Google Maps. Je kunt er makkelijk informatie over je bedrijf publiceren die interessant is voor je doelgroep. Denk bijvoorbeeld aan je openingstijden, foto’s, reviews, diensten, artikels en meer.

Een goed Google Mijn Bedrijf helpt je bij het vergroten van je online vindbaarheid, met name wanneer je de juiste informatie deelt en je je profiel beter inricht dan je concurrenten. Heb je nog geen Google Mijn Bedrijf profiel, of heb je er tot nu toe geen aandacht aan gegeven? Ga dan snel aan de slag met onze tips!

Hoe maak je een Google Mijn Bedrijf profiel aan

Stap 1. Meld je aan bij Google Mijn Bedrijf.

Om een Google Mijn Bedrijf profiel aan te maken voor jouw bedrijf ga je naar de Google Mijn Bedrijf omgeving en klik je op ‘Nu Beheren’, of een optie die hier op lijkt. Log in of registreer een nieuw Google account om aan de slag te kunnen gaan. In de Google Mijn Bedrijf omgeving klik je vervolgens op ‘Bedrijf Toevoegen’. Is er al een bedrijfsprofiel aangemaakt? Klik dan op het potloodje achter het bedrijfsprofiel dat je wil bewerken.

Ga naar de Google Mijn Bedrijf omgeving

Stap 2: Vul je Google Mijn Bedrijf profiel met relevante informatie

Nieuw profiel aangemaakt of toegang tot het bedrijfsprofiel van je bedrijf? Begin dan met het invullen of controleren van alle basisinformatie of controleer de informatie die er staat. Zorg dat tenminste de volgende informatie is ingevuld:

  • Websiteadres
  • Telefoonnummer
  • Openingstijden
  • Adres

Het is belangrijk dat alle informatie klopt, aangezien je bedrijfsprofiel misschien het eerste contactmoment met je potentiële klant wordt. Een profiel dat niet matcht met andere info die Google van je verzamelt heeft uit andere bronnen kan een negatieve invloed hebben op je vindbaarheid.

Daarnaast zorgt een compleet en correct ingevuld voor een betere ranking in de zoekresultaten: als Google meer van je bedrijf weet kan je beter worden gekoppeld aan gebruikers die op zoek zijn naar diensten die jij aanbiedt.

Let op: Wijzigen je openingstijden of ben je tijdens feestdagen op andere moment geopend? Vergeet dan niet je openingstijden in Google Mijn Bedrijf aan te passen om teleurgestelde klanten te voorkomen. Weet je al op welke dagen je komende tijd aangepaste openingstijden hanteert? Dan kun je deze alvast vooruit invullen onder het kopje ‘Aangepaste openingstijden’.

Stap 3: Bedrijfsfoto’s toevoegen

De basis staat. Nu is het tijd om je profiel te verrijken. Dit doe je onder andere door beeldmateriaal toe te voegen aan jouw profiel. Ga na welke impressies van jouw bedrijf relevant zijn voor je doelgroep.
Let bij het kiezen en maken van foto’s op de volgende dingen:

Is de ruimte interessant voor de bezoeker?
Een foto van de buitenkant van het gebouw helpt de bezoeker een goed beeld te vormen van je bedrijf en zorgt voor herkenbaarheid. Een foto van een toilet of rommelig magazijn heeft minder toegevoegde waarde en kan zelfs afbreuk doen aan het beeld dat de bezoeker krijgt. Upload minimaal 1 foto van de buitenkant van je bedrijf en een aantal interieurfoto’s.

Is het een goede foto?
Een slechte foto kan een slechter beeld van jou bedrijf geven. Let er daarom op dat alle foto’s scherp, goed belicht en recht gemaakt zijn. Met de meeste smartphones maak je prima foto’s. Maak ze bij voorkeur op een zonnige, droge dag. Lukt het je niet om zelf een goede foto te maken? Vraag dan iemand die er goed in is of huur een fotograaf in.

Is de foto recent?
Gebruik foto’s van maximaal een jaar oud, of in elk geval foto’s die de werkelijkheid weergeven. Is je winkelinrichting in het echt totaal anders dan op de foto of heb je je kantoor gemoderniseerd? Maak dan nieuwe foto en werk deze bij.

Staan er mensen op de foto?
Wij mensen zien graag andere mensen. Zorg waar het kan dat er (lachende) mensen in beeld zijn. Let op dat je wel even toestemming vraagt voor het publiceren van de foto’s in je Google Mijn Bedrijf profiel.

Stap 4: Reviews verzamelen en beheren

Misschien wel het belangrijkste onderdeel van een Google Mijn Bedrijf profiel: reviews! Wat voor bedrijf je ook hebt, positieve reviews helpen je positief op te vallen bij je potentiële klant en in de zoekmachines.

Om het schrijven van reviews te bevorderen kun je een link genereren die je naar klanten kunt sturen. Via deze link kunnen klanten makkelijk een review schrijven voor jouw bedrijf. Zorg dat je altijd reageert op een review, zowel de positieve als kritische. Dit geeft de schrijver van de review het gevoel gewaardeerd te worden en wekt vertrouwen van potentiële klanten die je reviews bekijken.

Reviews geven niet alleen een positieve indruk dankzij een hoge gemiddelde score, maar Google neemt de inhoud van jouw reviews ook mee in de ranking van je bedrijf. Moedig klanten daarom aan om te beschrijven van welke diensten of producten ze gebruik hebben gemaakt en wat hun ervaring daarmee was. Laat je niet verleiden tot het schrijven van nep-reviews: zodra Google hierachter komt en je account blokkeert, kun je nooit meer een nieuw Google Mijn Bedrijf profiel aanmaken en loop je veel organisch zoekverkeer mis.

Stap 5: Houd je profiel up to date

Je profiel is nu helemaal ingericht. Vanaf nu is het belangrijk om je profiel regelmatig te updaten. Dit kan door foto’s te uploaden, producten en services toe te voegen en artikels te plaatsen. Het regelmatig updaten van je Google Mijn Bedrijf profiel heeft positieve invloed op je vindbaarheid en helpt bezoekers een beter beeld van je bedrijf te krijgen.

Conclusie

Een compleet en goed ingevuld Google Mijn Bedrijf profiel kan van grote waarde zijn als je je online wil onderscheiden van je concurrenten en je vindbaarheid wil vergroten. Het maken en bijhouden van een profiel is gratis. Oké, het invullen kost even tijd, maar de voordelen op lange termijn maken het meer dan waard.

Een slecht of incompleet profiel kan namelijk je vindbaarheid negatief beïnvloeden en zorgt voor een slechte uitstraling bij je doelgroep. Niet alleen zal de bezoeker eerder kiezen voor een concurrent die wel een goed profiel heeft, ook Google zal je profiel minder vaak tonen aan je doelgroep.

Heb je vragen of hulp nodig bij het aanmaken of wijzigen van je Google Mijn Bedrijf profiel? Neem dan even contact op. We helpen je graag (kosteloos) op weg.

Share:
No Prew Post

Back To Blog

Leave a Comment:

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *